Klockor

HEM

För många av oss mer eller mindre sönderstressade nutidsmänniskor skulle livet utan en klocka tillhands te sig ganska otänkbart. I vår ständigt feberheta jakt på minuter och sekunder tillhör klockan på armen, i bekväm synhöjd i bilens instrumentbräda eller i mobiltelefonen livets allra viktigaste komponenter. Hur skulle vi annars klara av att stressa runt som vi gör? Klockan mäter upp vår tid åt oss och tickar på med en konstant hastighet av 60 minuter i timmen. Varken mer eller mindre. Det är bara en illusion att klockan ibland rusar iväg.

Klockor tillverkas idag i en mängd olika utföranden och i olika sorters design. Det har i många år varit en modepryl att ha en klocka på armen eller i fickan. Filmbranschen insåg också på ett ganska tidigt stadium att det fanns stora pengar att göra genom att via så kallad produktplacering i närbild göra reklam för klockor. Storfilmerna om James Bond och Carl Hamilton är bara två exempel i en lång rad där man kan hitta illa dolda produktplaceringar där dyrbara märkesklockor får extremt stor exponering på vita duken. Mot rundhänt betalning av klocktillverkarna givetvis.

En klocka är alltså inte bara en liten trevlig manick som hjälper dig och mig att hålla koll på vår tid. Det handlar i minst lika stor utsträckning om en modepryl som dessutom fyller en viktig funktion som prydnadssak. En klocka med boett i guld eller annan dyrbar metall och smyckad med ädelstenar kan med lätthet kosta skjortan. Är den dessutom en märkesklocka, det vill säga tillverkad av en erkänd aktör på marknaden, så resulterar allt detta sammantaget i att en sådan klocka kan betinga ett inköpspris på flera hundratusen kronor.

En typiskt svensk innovation, som på grund av detta faktum har blivit en riktig storsäljare i bland annat svenskbygderna i USA, är Moraklockan. Detta är ett stort golvur, oftast i manshöjd och dekorerade med stilenliga kurbitsmålningar. Moraklockans urverk drivs av en pendel och är med andra ord ett så kallat pendelur.

En annan ganska skojig klocka är gökuret. Vi snackar i detta fall om en väggklocka. De flesta gökur kommer från Tyskland. Klockan är oftast utformad som en liten alpstuga med lutande tak. En liten figur i form av en gök far ut med ett ljudligt ”Ko-ko” då klockan slår jämna slag. Under gökuret i varsin kedja hänger två järntyngder som oftast är utformade som kottar. Med hjälp av tyngdkraften driver den ena kedjan själva uret, och den andra kedjan gökfiguren.

 
 
| Cookies/sekretesspolicy | E-post |